Vuxna & autism

Har du haft problem sedan barndomen med att förstå andra människors beteenden eller avsikter, haft problem med planering, tidsuppfattning, koncentration eller att se sammanhang? Har du haft svårigheter att klara av vanliga sociala relationer? Kämpar du dessutom med att få ihop din vardag kan det vara tecken på neuropsykiatrisk problematik.

Vi genomför neuropsykiatriska utredningar privat när det gäller misstankar om ADHD/ADD eller Autism hos vuxna.

Klicka här om ni vill göra en utredning för att se om du eller din anhörig har autism


Har du aktuell eller tidigare missbruksproblematik rekommenderar vi att du söker utredning via beroendemottagning i din hemregion.


Vad är då Autism?

Autism är ett neuropsykiatriskt tillstånd som kännetecknas av att man har svårigheter med att interagera med andra människor på ett ömsesidigt sätt, att man har svårigheter med verbal och icke-verbal kommunikation samt att man har en bristande föreställningsförmåga.

För personer som med autism innebär detta exempelvis att man har svårt att förstå andra människors beteenden eller avsikter, och att man får det svårt i sammanhang när människor inte beter sig förutsägbart. Personer med autism kan även ha svårt att uppfatta hur saker och ting hänger ihop, vilket i sin tur leder till svårigheter med planeringsförmåga, tidsuppfattning, motivation och koncentration. Många med autism har lätt för att lära sig och minnas detaljer, men har svårare för att skapa helheter och att se sammanhang.

För en del innebär diagnosen stora svårigheter med att fungera i samhället, och vissa har ett stort behov av stöd och hjälp i vardagen. För andra innebär diagnosen en mindre påverkan på livet, och svårigheterna märks sällan för andra i omgivningen.

Klicka här om ni vill göra en utredning för att se om du eller din anhörig har autism


Vad är då Aspergers syndrom?

Aspergers syndrom innebär liknande symtom som vid autism, men i lindrigare form. Idag sätts inte längre diagnosen Aspergers syndrom, diagnosen benämns istället som “autismspektrumtillstånd”, tillsammans med en gradering av personens språkliga och intellektuella förmåga. Det som tidigare har kallats för Aspergers syndrom beskrivs alltså idag som en lindrigare form av autismspektrumtillstånd.

Den som har Aspergers syndrom kan ha lätt för sig i vissa sammanhang och till exempel vara mycket påläst och kunnig inom vissa områden. Att vara social och att kommunicera med andra människor brukar däremot vara svårare. Detta inkluderar exempelvis att förstå icke-verbal kommunikation såsom ögonkontakt och ansiktsuttryck, och svårigheter med att skapa ömsesidiga sociala relationer. Detta beror på att personer med Aspergers syndrom uppfattar och tolkar saker lite annorlunda än de flesta andra.

Specialintressen är också något som är kännetecknande för Aspergers syndrom. Likaså tvångsmässighet eller upprepande beteendemönster.

Många får problem med depressioner, ångest, stress- och krisreaktioner i tonåren eller i vuxen ålder. En känsla av att vara annorlunda och att inte räcka till i umgänget med jämnåriga, i skolan eller på arbetet är tyvärr vanligt hos dessa personer.

Klicka här om ni vill göra en utredning för att se om du eller din anhörig har autism


Symtom vid AUTISM

  • Mentaliseringsproblem.

    Detta innebär exempelvis att man har svårt att föreställa sig att andra människor har egna tankar, känslor och behov. Man har svårt att förstå andra människors avsikter och beteenden. Förändringar brukar vara obehagliga eftersom man får det svårt i sammanhang där människor inte beter sig förutsägbart. Man har svårt att “läsa mellan raderna”.

  • Exekutiva funktionsstörningar.

    Man har svårt med planering, tidsuppfattning, motivation och koncentration. Man har svårt att använda sig av de kunskaper man har, vilket leder till att man blir lite oflexibel.

  • Brist på förmåga att se helheter och sammanhang.

    Man har svårt att skapa helheter och att se sammanhang. Detta leder till att man har lättare att lära in och se detaljer, men att man har svårt att se “den större bilden”.

Har jag Autism?

Om du misstänker att du eller någon närstående har autism kan du göra en utredning för att avgöra om du har en diagnos och vilken hjälp du eventuellt är i behov av.

Klicka här om du vill ha en inledande kontakt om din eller din närståendes situation eller vill göra en utredning för att undersöka om du har autism.


Hur behandlas Autism?

Det finns ingenting som kan bota autism, men det går att underlätta vardagen för de personer som får diagnosen. Viktigast är att personen med autism får insikt i hur diagnosen fungerar och vilka svårigheter den innebär. Detta kan stärka självförtroendet och även minska risken för psykisk ohälsa såsom utmattning eller depression. Även medicinsk behandling finns för de som har tvångsmässiga beteenden och stora koncentrationssvårigheter.


Behöver jag söka vård?

Om du misstänker att du eller din närstående lider av autism finns test som, i kombination med en utredning, kan avgöra om du har en diagnos och vilka hjälpbehov som finns.

Klicka här om du vill ha en inledande kontakt om din eller din närståendes situation eller vill göra en utredning för att undersöka om du har autism.


Har ni väntetider?

Vi har korta väntetider på ca 2 veckor.
 

Hur kommer man igång?

Du kommer igång genom att skapa ett konto på secure.psykonline.se och skriva att du vill göra en neuropsykiatrisk utredning.
 

Hur kan jag göra om jag inte är säker på att jag vill göra en utredning?

Om du misstänker att du har en autismdiagnos men är osäker på om du vill göra en hel utredning privat, kan du göra första delen av utredningen. Detta kostar 6 900 kr.

Du fyller i formulär och har ett videobesök med psykiater en gång. Därefter får du besked om det finns tillräckligt underlag för att genomföra hela utredningen. Finns det underlag att fortsätta med utredningen betalar enbart resterande summan.

Vill du veta mer eller har andra specifika frågor är du välkommen att kontakta oss genom att klicka här.